Oda ovazului

tumblr_moau6onOER1s37e03o1_500

Da, ati citit corect. Am decis sa dedic o postare intreaga acestei cereale minunate cu care imi delectez diminetile din ultimele saptamani.

In ceea ce ma priveste, sta in capul listei de alimente preferate. In orice forma: fulgi, tarate, faina si derivate, nu-mi lipseste din casa niciodata. Chiar daca am perioade in care nu mai consum deloc ovaz, pentru ca ma plictisesc de el, de obicei nu dureaza foarte mult pana il cumpar din nou.

Marca preferata este cea de la Fortin. Dintre toate marcile pe care le-am incercat, aceasta mi s-a parut cea mai lipsita de impuritati.

490497

Micul dejun preferat este compus dintr-un castronel/cana de fulgi de ovaz cu fructe uscate sau crude. Un fel de musli, dar fara zaharul adaugat pe care il au cele de-a gata din comert (care am observat ca au fructe confiate si nicidecum fructe uscate).

De ce este ovazul un aliment minune?

  • Face parte din grupa cerealelor fara gluten, deci poate fi mancat chiar si de persoanele care au intoleranta la acesta.
  • Este plin de fibre (beta-glucani) solubile si insolubile si reduce colesterolul si nivelul zaharului din sange; Fibrele au capacitatea de a absorbi grasimile si zaharurile alimentare de la nivelul tubului digestiv. Datorita faptului ca organismul uman nu poate digera fibre, acestea sunt eliminate si odata cu ele si grasimile si zaharurile in exces, dar si o mare parte din toxinele rezultate din procesul de digestie.Asadar ajuta la detoxifierea organismului.
  • Este extrem de satios; este un carbohidrat cu indice glicemic scazut, ceea il face sa elibereze treptat si lent energia, de unde si prelungirea senzatiei de satietate;
  • Reduce riscul de diabet pentru ca regleaza nivelul de insulina din sange si glucoza.
  • Ajuta la intarirea sistemului imunitar, pentru ca lupta impotriva infectiilor.
  • Este foarte bun la gust si poate fi folosit in cele mai diverse combinatii cu fructe, cu fulgi de ciocolata neagra, iaurt, miere, lapte, terci, cu banane, etc.
  • Este o sursa foarte buna de vitamine si nutrienti precum: zinc, vitamina E, seleniu, mangan, fier, magneziu.
  • Reduce riscul de boli cardiovasculare si regleaza tensiunea arteriala;
  • Ajuta la digestie. Este foarte bogat in fibre si combate constipatia si problemele tractului digestiv.

Contine:

  • fosfor: 177,84 mg;
  • magneziu: 56,16 mg;
  • seleniu: 18,95 mcg;
  • proteine: 6,08 g;
  • fibre dietetice: 3,98 g;
  • mangan: 1,37 mg;
  • vitamina B1: 0,26 mg;
  • triptofan: 0,08 g;

Exista tot felul de retete care mai decare mai delicioasa, cu ovaz. Fie terci, ca in poza de mai jos (ornat cu banana si unt de arahide – trebuie sa limitam totusi cantitatile pentru ca aceste alimente desi extrem de sanatoase, sunt destul de calorioase):

 tumblr_mqhc3xGmZx1s34hiuo1_500

Fie in combinatie cu fructe si cu iaurt sau lapte (combinatia mea preferata este cu migdale crude tocate, stafide sau fulgi de ciocolata neagra – 1 lingura):

tumblr_m2bjngnXW31r1byqlo1_500

tumblr_mqzzrfJONX1s87xfqo1_500

Leave a comment